ارز دیجیتال تتر (Tether USDT) چیست؟

تتر (Theter USDT) یکی از رایج ترین و معروف ترین ارز های دیجیتالی است که در اوایل سال ۲۰۱۴ وارد دنیای رمز ارز ها شد. تتر در ابتدا با نام ریل کوین (Realcoin) معرفی شد اما بعدتر، نام آن توسط شرکت iFinex که مالک اصلی ریل کوین بود به تتر تغییر پیدا کرد. تتر در اصل یک استیبل کوین (Stable Coin) است که بارز ترین و کاربردی ترین ویژگی آن، ثبات قیمتی و مقاومت در برابر شوک های قیمتی در بازار رمز ارز ها است. اینگونه میتوان تحلیل کرد که رمز ارز تتر ابزاری برای کنترل و مقابله با نوسانات شدید قیمتی است. در نتیجه تتر نه تنها یک رمز ارز مبتنی بر بلاک چین است، بلکه مانند ارز های رایج (مثل دلار، یورو و ...) دارای قیمت ثابتی بوده و نوسانات بازار روی آن تاثیرگذار نیست.


دو کاربرد اصلی تتر برای کاربران دنیای رمز ارز ها به شرح زیر است:

  • دارای ثبات قیمتی و مصونیت در برابر نوسانات شدید بازار ارز های دیجیتال
  • جا به جایی و انتقال آسان پول به صرافی ها و کیف پول ها به صورت دلاری

در واقع علت اصلی اینکه تتر از نوسانات قیمتی در امان است، این است که ارز های فیات یا همان رایج پشتوانه آن هستند. طبق گفته شرکت مالک رمز ارز تتر، همیشه به اندازه ی هر ارز دیجیتال تتر که در بازار های مالی در گردش است، یک دلار آمریکا یا سایر ارز های فیات دیگر، بسته به نوع خرید تتر، مطابق با آن ذخیره و بلوکه میشود. به زبان ساده اگر شما 10 تتر خریداری کنید و در کیف پول خود ذخیره کنید شرکت مالک آن یعنی iFinex مبلغ 10 دلار را در خزانه خود شارژ و بلوکه میکند.

در ابتدا این باور وجود داشت که این رمز ارز توسط بانک مرکزی آمریکا یا یک سازمان دولتی و نهاد متمرکز دیگر پشتیبانی میشود؛ اما در اصل این رمز ارز مستقل از دولت ها و سازمان های حکومتی عمل میکند و از سوی آن ها پشتیبانی نمیشود. پر کاربرد ترین و ساده ترین کاربرد ارز دیجیتال تتر (Tether USDT) این است که میتوان با آن به راحتی تمامی ارز های دیجیتال دیگر مانند بیت کوین، اتریوم و .... خرید و فروش کرد و هنگامی که بازار های مالی با بی ثباتی رو به برو هستند و نوسانات شدید قیمتی در جریان است، از طریق تبدیل آن به تتر بتوانند ارزش دارایی های خود را حفظ کنند.

 منظور از استیبل کوین (Stablecoin)‌ یا همان سکه پایدار چیست؟

استیبل کوین یا همان سکه پایدار یک رمز ارز است که پشتوانه مالی در دنیای واقعی دارد و وابسته به یک ارز واقعی یا همان فیات (دلار آمریکا، یورو و…) است. این رمز ارز ها توسط شرکت های متمرکزی که پشتوانه مالی رمز ارز را در دنیای واقعی تامین میکنند، ایجاد و عرضه میشوند؛ تامین پشتوانه مالی استیبل کوین ها به دو صورت انجام میگیرد : ذخیره و بلوکه کردن ارز فیات و یا هر دارایی ارزشمند دیگر به عنوان پشتوانه مالی یا از طریق نوعی الگوریتم محاسباتی که عرضه استیبل کوین به بازار را با توجه به حجم درخواست تنظیم میکند.

 انواع توکن های رمز ارز تتر (Tether USDT)

توکن های تتر به ۳ بلاک چین مختلف متصل میشوند؛ در واقع میتوان گفت که ۳ نوع تتر در بازار وجود دارد. همه این سه نوع یکی هستند و کاربرد یکسانی دارند اما وقتی میخواهید از USDT استفاده کنید باید بدانید از کدام نوع است. آدرس کیف پول بیانگر نوع تتر است.

آدرس کیف پول دیجیتال سه نوع تتر اینگونه هستند:

  • نوع اول بر بستر بلاک چین بیت کوین پیاده شده و Omni Layer USDT نام دارد. بلاک چین آن نیز Bitcoin Omnilayer نام دارد. آدرس کیف پول دیجیتال این نوع تتر با حروف و ارقام (1)، (3) و (bc1) آغاز میشود. به دلیل کارمزد بالای انجام تراکنش ها در این بستر، هزینه های تبادلات این نوع از تتر، نسبتاً بالا میباشد.
  • نوع دوم بر بستر بلاک چین اتریوم که مبتنی بر الگوریتم ERC20 است، پیاده شده و ERC20 USDT یا eUSDT نام دارد و آدرس کیف پول دیجیتال آن با (0x) شروع میشود. کارمزد انتقال بسیار کمتر و سرعت انتقال بسیار بیشتری دارد و توسط اکثر کیف پول های دیجیتال پشتیبانی میشود.
  • نوع سوم بر بستر بلاک چین رمز ارز ترون (TRON) که مبتنی بر الگوریتم TRC20 است، پیاده شده و TRC20 USDT نام دارد. آدرس کیف پول دیجیتال آن با (TX) شروع میشود. بسیار سریعتر از دو نوع قبلی بوده و کارمزد انتقال بسیار کمتری نسبت به آن ها دارد، اما چندان فراگیر نشده است.

با توجه به مطالب گفته شده میتوان اینگونه نتیجه گرفت که برای کاهش هزینه ها و بهره مندی از سرعت بالای نقل و انتقالات مالی بهتر از تتر مبتنی بر بلاک چین اتریوم یا همان ERC20 USDT استفاده کنیم.

 ویژگی های ارز دیجیتال تتر (Tether USDT)

  • سرعت بالا در انجام تراکنش ها: یکی از ویژگی های تتر سرعت بالای نقل و انتقالات مالی آن است، این در حالیست که در سیستم بانکداری امروز نقل و انتقالات مالی نیاز به زمان بیشتری دارد.
  • ثبات قیمتی: یکی دیگر از مهم ترین و کاربردی ترین ویژگی های تتر که این ارز دیجیتال را از انواع مشابه متفاوت میکند، برخوردار بودن از پشتوانه مالی و ثابت بودن قیمت آن است، این در حالی است که سایر رمز ارز ها قیمت ثابتی ندارد و در واکنش به فاکتور های مختلف با نوسانات قیمتی رو به رو میشوند.
  • کارمزد کم: رمز ارز تترکمترین میزان کارمزد را دارد، تقریبا صفر است.
  • دارای پشتوانه بودن: تتر در دنیای واقعی توسط ارز های رایج یا هر دارایی ارزشمند پشتیبانی میشود.
  • شفافیت مالی: اطلاعات مربوط به پشتوانه مالی تتر به طور زنده قابل مشاهده و پیگیری است.
  • تبدیل آسان به پول نقد: به علت کاربرد زیاد و میزان بالای خرید و فروش آن، تتر را میتوان به راحتی به پول نقد تبدیل کرد.
  • امنیت: تتر مبتنی بر بلاک چین است و همین امر نیز امنیت آن را تضمین میکند. اطلاعات و داده های تمامی تراکنش های رمز ارز تتر در سایت Etherscan در دسترس هستند.

 رمز ارز تتر (USDT) یا سایر استیل کوین ها، کدام یک انتخاب امن تری است؟

گاهی اوقات خبر هایی درباره ایجاد محدودیت های مختلف از سوی دولت های خارجی در اخبار و رسانه ها منتشر میشود، به عنوان مثال، اعلام وزارت خزانه داری آمریکا برای اعمال قوانین جدید جهت نظارت بر بازار ارز های دیجیتال، باعث ایجاد نگرانی برای تعداد بسیار زیادی از کاربران این صنعت شده است. این امر موجب شده تا تعداد بسیار زیادی از کاربران این صنعت از ترس بلوکه شدن دارایی های خود، آن ها را به تتر تبدیل کرده و در کیف پول های خود ذخیره کنند. اما مسئله مهم در اینجا این است، که آیا همانند گذشته، استفاده از تتر به عنوان استیبل کوین برای حفظ ارزش سرمایه، انتخاب مناسبی است یا نه !؟

تیم هلو اکس، به قصد روشن سازی این مسئله و افزایش آگاهی کاربران خود، با بررسی و مقایسه استیبل کوین های مختلف، درصدد معرفی بهترین گزینه به کاربران خود است.

شرکت توسعه دهنده استیبل کوین تتر (Tether USDT) ، نقاط بعضا تاریکی در کارنامه عملکرد خود دارد. که تا حدودی باعث کاهش محبوبیت آن در میان کاربران صنعت ارز های دیجیتال شده است. اما با این حال، هنوز هم با اختلاف زیاد از بیشترین حجم معاملات بازار در میان استیبل کوین ها برخوردار است.

به عنوان مثال به چند مورد از این ضعف های عملکردی اشاره میکنیم :

  • دو تن از افراد اصلی تیم توسعه دهنده استیبل کوین تتر (USDT) از بنیان گذاران صرافی بیتفینکس هستند، این در حالی است که در ابتدا اعلام شد که تتر هیچگونه وابستگی به هیچ نهادی ندارد.
  • ارز های دیجیتال پشتوانه دار (stablecoin) در ابتدا باید پشتوانه رمز ارز خود را به صورت رسمی ثبت کنند. و سپس آن را به بازار عرضه کنند. این در حالیست که کمپانی تتر در ابتدا بدون ثبت رسمی، توکن های خود را عرضه کرده، و با استفاده از آن ها در یک صرافی، ارز دیگری را خریده، و سپس آن ها را در صرافی دیگری فروخته و پول بدست آمده از این طریق را به عنوان پشتوانه توکن های خود قرارداده است. به همین خاطر، نحوه تضمین ارزش تتر های عرضه شده در بازار همچنان در هاله ایی از ابهام است.
  • تتر بر خلاف ادعای تیم توسعه دهنده آن، کاملا غیر متمرکز نیست و بسیاری از قوانین امور مالی غیر متمرکز یا همان دیفای (DeFi) را زیر پا گذاشته است. در کد های برنامه نویسی این استیبل کوین ، بخشی است که قابلیت متوقف کردن تمامی تراکنش ها، قرارداد های در حال اجرا و خارج کردن تمامی وجوه از شبکه را در اختیار کمپانی تتر قرار میدهد. در نتیجه منجر به ایجاد ریسک سرمایه گذاری در این استیبل کوین میشود. در بخش دیگری از کد برنامه نویسی رمز ارز تتر، قابلیتی برای مسدود کردن آدرس کیف پول ها ارائه شده است، که در صورت اجرای محدودیت ها، که با تشخیص موقعیت جغرافیایی تراکنش ها و کیف پول، میتوانند آن را مسدود کنند. که البته این مشکل با تغییر آی پی (IP) قابل حل است.

 استیبل کوین های دای (DAI) و یو اس دی سی (USDC) ، بهترین جایگزین های تتر (USDT)

USDC یک استیبل کوین با ارزشی برابر با یک دلار آمریکا است. که در زمان نگارش این مقاله (آذر 1400) با حجم بازاری قریب به 35 میلیارد دلار (نصف حجم 73 میلیارد دلاری بازار تتر USDT) با اختلاف در جایگاه دوم استیبل کوین ها قرار دارد. و به سرعت در حال تصاحب جایگاه تتر است.در به روز رسانی اخیر شبکه USDC ، قابلیت پرداخت کارمزد تراکنش ها با خود USDC نیز ارائه شده است. که قبل از آن فقط با استفاده از اتر (ETH) قابل پرداخت بود. که در حال حاضر علاوه بر شبکه اتریوم (Ethereum) در بسیاری از شبکه های دیگر مانند : بایننس ، سولانا ، ترون و ... کار میکند.

شفافیت این شبکه توسط یک سری از فرآیند های نظام مند همواره مورد بازرسی و نظارت قرار میگیرد. این پروسه منجر به آن میشود تا تمامی توکن های USDC همیشه با دلارهای واقعی پشتیبانی شود.

اگر تمایل به کسب اطلاعات بیشتر در مورد این رمز ارز دارید، میتوانید به صفحه استیبل کوین USDC در سایت هلو اکس مراجعه کنید.

دای (DAI) هم مانند USDT و USDC یک استیبل کوین با ارزشی برابر با یک دلار آمریکا است. این استیبل کوین مبتنی بر استاندارد ERC20 شبکه اتریوم است. و هیچ نهاد متمرکزی هم بر آن کنترل ندارد.

تمامی استیبل کوین های رایج توسط دارایی های واقعی مانند دلار، طلا و ... پشتیبانی میشوند. اما رمز ارز دای (DAI)برخلاف تمام آن ها، با ارز های دیجیتال مختلف مثل اتریوم، بیت کوین و ... پشتیبانی میشود. همین موضوع باعث شده تا این ارز بر خلاف USDC و USDT کاملا غیر متمرکز و شفاف باشد. ضمن اینکه پشتیبان اصلی این ارز، توکن بومی شبکه مادر آن یعنی MKR است.

اگر تمایل به کسب اطلاعات بیشتر در مورد این رمز ارز دارید، میتوانید به صفحه استیبل کوین استیبل کوین دای (DAI) در سایت هلو اکس مراجعه کنید.

 کیف پول ارز دیجیتال تتر (Tether USDT)

از بهترین کیف پول های ارز دیجیتال مناسب ذخیره و نگهداری رمز ارز تتر (Tether USDT) میتوان به موارد زیر اشاره کرد :

  • کیف پول تراست (Trust Wallet): مناسب تلفن همراه با رابط کاربری ساده.
  • کیف پول کوینومی (Coinomi Wallet): کیف پول کاربردی و جامع
  • کیف پول اتمیک (Atomic Wallet): مناسب برای سیستم عامل های اندروید، IOS و ویندوز با پشتیبانی از اکثر ارز های دیجیتال
  • کیف پول سخت افزاری لجر نانو (Ledger Nano Wallet): به دلیل سخت افزاری و آفلاین بودن از امنیت بالایی برخوردار است
  • کیف پول ترزور (Trezor Wallet): دارای قابلیت انجام تراکنش ها به صورت آفلاین با ضریب امنیتی بالا
  • کیف پول اصلی تتر: این کیف پول با ایجاد حساب کاربری در سایت تتر قابل دسترس است. اما فعلا در ایران امکان استفاده از این نوع کیف پول به علت تحریم ها فراهم نیست.