مقالات

انواع کلاهبرداری ارز دیجیتال از طرح پانزی تا هک و سرقت رمز ارز

انواع کلاهبرداری ارز دیجیتال  از طرح پانزی تا هک و سرقت رمز ارز
ستاره فعالستاره غیر فعال
ستاره فعالستاره غیر فعال
ستاره فعالستاره غیر فعال
ستاره فعالستاره غیر فعال
ستاره فعالستاره غیر فعال
4.41 - (4 امتیاز)

انواع کلاهبرداری ارز دیجیتال سالانه میلیاردها دلار برای مردم هزینه دارد. درواقع اگر پولی وجود داشته باشد، کلاهبرداران سعی می‌کنند آن را تصاحب کنند و بازار کریپتو هم از این قاعده مستثنا نیست. در این مقاله ما رایج‌ترین کلاهبرداری‌ها، از طرح پانزی تا هک و سرقت رمز ارزها را جمع‌آوری کرده‌ایم تا آن‌ها را بشناسید و بتوانید از پول خود محافظت کنید.

انواع کلاهبرداری ارز دیجیتال

اگرچه ارزهای دیجیتال در سال 2022 دچار رکود چشمگیری شدند، اما کلاهبرداری‌های ارز دیجیتال در حال افزایش بودند. درواقع سال 2022 را باید بدترین سال ثبت‌شده از نظر کلاهبرداری در پروتکل‌های وب 3.0 دانست.

زیان ارزهای دیجیتال سرقت شده به دلیل هک، سو استفاده و کلاهبرداری در سال 2022 به بالاترین حد خود یعنی 3.7 میلیارد دلار رسید. این میزان حدود 189 درصد نسبت به رکورد قبلی 1.3 میلیارد دلاری در سال 2021 افزایش یافته است.

کلاهبرداران معمولا از فناوری‌ها نوپا و کمتر شناخته‌شده برای عموم مردم به عنوان اهداف خود استفاده می‌کنند. آن‌ها خود را به عنوان متخصص یا رهبر در فضا قرار می‌دهند و اعتماد عموم را کسب می‌کنند. در ادامه به مهم‌ترین انواع کلاهبرداری ارز دیجیتال خواهیم پرداخت.

1. کلاهبرداری پانزی ارز دیجیتال

بسیاری از منتقدان ارزهای دیجیتال، کل بازار کریپتو را یک طرح پانزی ارز دیجیتال می‌دانند. با این حال، طرح پانزی یک نوع کلاهبرداری مالی است که مهم‌ترین شاخصه آن بازدهی زیاد و با تاخیر می‌باشد. در این طرح، وجوه سرمایه‌گذاران جدیدتر به عنوان سود در میان سرمایه‌گذاران اولیه توزیع می‌شود. با این کار، پروژه سروصدا می‌کند و افراد بیشتری به سرمایه‌گذاری در آن ترغیب می‌شوند.

یکی از بزرگ‌ترین نشانه‌های هشداردهنده طرح پانزی، تضمین بازدهی با درصدهای دورقمی است. وعده‌ای که سرمایه‌گذارهای قانونی نمی‌توانند به شما ارائه کنند. زیرا همه سرمایه‌گذاری‌ها از یک عنصر ریسک برخوردارند و رمز ارزها نسبت به ابزارهای مالی سنتی بی‌ثبات‌تر هستند. اگر پروژه‌ای به شما وعده بازگشت سرمایه تضمینی و بزرگ را می‌دهد، به احتمال بسیار زیادی با یکی از انواع کلاهبرداری ارز دیجیتال یعنی طرح پانزی روبرو شده‌اید.

2. کلاهبرداری راگ پول ارز دیجیتال

راگ پول نوعی کلاهبرداری ارز دیجیتال است که به‌ویژه حوزه‌های DeFi و NFT در معرض آن هستند. دیفای واسطه‌های درگیر در تراکنش‌های مالی را حذف می‌کند. همچنین ایجاد یک کوین جدید در آن با سهولت نسبی انجام می‌شود. بنابراین محیطی آماده برای سو استفاده کلاهبرداران ایجاد کرده است.

امروزه کلاهبرداران به‌راحتی می‌توانند یک ارز دیجیتال جدید ایجاد کنند و آن را در یک صرافی غیرمتمرکز (DEX) به فروش برسانند. بدون اینکه هیچ نوع ممیزی کد یا نوع دیگری از بررسی پس‌زمینه را پشت سر بگذارند. بیش از 117 هزار ارز کلاهبرداری از ژانویه تا دسامبر سال 2022 ایجاد شد که میلیاردها دلار را از سرمایه‌گذاران ناآگاه به سرقت برد.

ارزهای جدید معمولا در شروع کار خود با افزایش قیمت روبرو می‌شوند و سرمایه‌گذاران مشتاق ممکن است بدون انجام تحقیق در آن‌ها سرمایه‌گذاری کنند. اما هنگامی‌که بنیان‌گذاران پروژه احساس کنند قیمت به اوج رسیده است، کوین‌های خود را می‌فروشند و سرمایه‌گذاران را با یک کوین بی‌ارزش باقی می‌گذارند.

بهترین راه برای جلوگیری از افتادن به دام طرح راگ پول، بهتر است تحقیقات را خودتان انجام دهید. ارزیابی کامل هر پروژه ارز دیجیتال جدید به‌ویژه خواندن وایت پیپر و بررسی سابقه بنیان‌گذاران آن بسیار ضروری خواهد بود.

3. کلاهبرداری ارز دیجیتال در شبکه‌های اجتماعی

بسیاری از انواع کلاهبرداری ارز دیجیتال در بستر رسانه‌های اجتماعی و به‌ویژه توییتر و اینستاگرام رخ می‌دهند. تقریبا نیمی از افرادی که رمز ارزهای خود را از سال 2021 به دلیل کلاهبرداری از دست داده‌اند، می‌گویند که این کار با خواندن یک تبلیغ، پست یا پیام در یک رسانه اجتماعی آغاز شده است.

رسانه‌های اجتماعی مملو از کلاهبرداری با شکل هدایا یا در قالب حساب‌های تایید شده جعلی یا دارای تیک آبی هستند. این موضوع از زمان خرید توییتر توسط ایلان ماسک بدتر هم شده است. زیرا هر مشترک توییتر آبی می‌تواند آن علامت تیک را با پرداخت تنها 8 دلار به دست آورد!

بنابراین قبل از اعتماد به هر توصیه یا ایده مطرح‌شده در یک حساب کاربری، پست‌های دیگر، مدت زمان فعال بودن و تعداد فالوورهای آن را هم بررسی نمایید. یک حساب کاملا جدید با تعداد کمی از دنبال‌کنندگان که تنها به پروژه‌های رمزنگاری جدید می‌پردازد، بعید است که قابل‌اعتماد باشد.

4. کلاهبرداری ارز دیجیتال از طریق هک

هکرها، ارز دیجیتال را به دو شکل عمده هدف قرار می‌دهند؛ یا پلتفرم‌ها را هک می‌کنند یا مستقیما به سراغ کاربران رمز ارزها می‌روند. در اینجا به هک ارز دیجیتال پلتفرم‌ها نمی‌پردازیم، زیرا در این خصوص کاری از دست کاربران برنمی‌آید. البته انتخاب یک پلتفرم مطمئن و دارای سابقه امنیتی پاک برای نگهداری رمز ارزها کاملا ضروری خواهد بود.

رایج‌ترین انواع کلاهبرداری ارز دیجیتال برای هدف قرار دادن دارایی شما، طرح فیشینگ خواهد بود. در این طرح، هکر اغلب یک ایمیل یا پیام متنی یک سرویس، شرکت یا شخص معتبر را جعل می‌کند. سپس سعی خواهد کرد تا قربانی را فریب دهد و کلیدهای خصوصی او به دست آورد. یا آن‌ها را به‌گونه‌ای فریب می‌دهد تا ارز خود را به کیف پول کلاهبردار بفرستند.

شما می‌توانید با بررسی آدرس ایمیل فرستنده و اطمینان از قانونی بودن سایت‌هایی که به آن‌ها لینک می‌دهند، از افتادن در دام هکرها جلوگیری کنید. زیرا آدرس‌های ایمیل فیشینگ معمولا آدرس یک سایت واقعی را کمی اشتباه می‌نویسند. مثلا به جای Google.com از عبارت Gogle.com استفاده می‌کنند.

هکرها گهگاه برای فریب سرمایه‌گذاران ارزهای دیجیتال از اپلیکیشن‌های جعلی هم استفاده می‌کنند. اگرچه این برنامه‌های جعلی به‌سرعت کشف و حذف می‌شوند، اما ممکن است افرادی را گرفتار کنند.

5. طرح‌های پامپ و دامپ در ارز دیجیتال

طرح‌های پامپ و دامپ در سراسر جهان سرمایه‌گذاری وجود دارند. اما به دلیل جدید بودن و محبوبیت کریپتو، طرح پامپ و دامپ در ارز دیجیتال رایج‌تر شده است. در این طرح، دارندگان یک دارایی کم‌ارزش برای تشویق دیگران به خرید و افزایش قیمت آن، دست به تبلیغات گسترده می‌زنند. هنگامی‌که قیمت به نقطه مطلوب رسید، مجریان طرح اقدام به فروش هم‌زمان کوین‌های خود می‌کنند و قبل از کاهش قیمت ناپدید می‌شوند.

در حال حاضر طرح پامپ و دامپ در انواع کلاهبرداری ارز دیجیتال به دو روش کلی انجام می‌شود. روش اول جایی است که خود سازندگان یک ارز دیجیتال، پیرامون آن دست به تبلیغات می‌زنند و هیاهو به راه می‌اندازند. سپس به‌آرامی کوین‌های خود را می‌فروشند.

در مدل دوم، کلاهبرداران یک ارز را هدف قرار می‌دهند و گروهی از اعضای آن جامعه توکن را ترغیب به خرید می‌کنند. آن‌ها در این راه الگوریتم‌ها و ربات‌های فیک زیاد راه‌اندازی می‌کنند. سپس عده زیادی دست به خرید زدند، اما آخرین نفراتی که خرید می‌کنند و نمی‌فروشند، قربانی این طرح هستند.

طرح پامپ و دامپ نوع اول می‌تواند در هر نوع ارز جدیدی اتفاق بیفتد. اما نوع دوم معمولا ارزهای کوچک‌تر و کمتر شناخته‌شده را هدف قرار می‌دهد. چراکه اثرگذاری بر قیمت آن‌ها آسان‌تر خواهد بود.

دوری از انواع کلاهبرداری ارزهای دیجیتال

توجه به چند نکته زیر می‌تواند شما را از نیفتادن در دام کلاهبرداران ارز دیجیتال نجات دهد.

·       هرگونه درخواست برای ارائه کلیدهای خصوصی خود را نادیده بگیرید. این کلیدها دسترسی به کریپتو و کیف پول شما را کنترل می‌کنند و هیچ‌کس در یک تراکنش قانونی ارز دیجیتال به آن‌ها نیاز ندارد.

·       وعده‌ها مبنی بر سود زیاد و تضمین‌شده را حتما نادیده بگیرید.

·       افرادی که به هر نحو با شما تماس می‌گیرند و می‌گویند پول شما را به‌سرعت چند برابر می‌کنند، قابل‌اعتماد نیستند.

·       به تبلیغات سلبریتی‌ها درباره ارزها و پروژه‌های جدید اعتماد نکنید.

·       از شبکه‌های اجتماعی یا برنامه‌های دوست‌یابی آنلاین بااحتیاط استفاده کنید.

·       پیام‌های متنی و ایمیل از طرف شرکت‌های شناخته‌شده یا جدید را نادیده بگیرید.

·       ایمیل یا پیامکی از طرف دولت، سازمان مجری قانون یا شرکت‌های خدماتی که بیان می‌کند حساب‌ها یا دارایی‌های شما مسدود شده است و باید رمز ارز یا پول ارسال کنید، کلاهبرداری هستند.

·       ارز دیجیتال رایگان را به‌جز از ایردراپ‌های شناخته‌شده نپذیرید.

جمع‌بندی

بزرگترین کلاهبرداری‌های ارز دیجیتال معمولا الگوی ثابتی داشته‌اند و نهایت استفاده را از طمع افراد برده‌اند. مطمئن باشید که اگر اصول احتیاطی را رعایت کرده و طمع را از خود دور کنید، به‌هیچ‌وجه در دام کلاهبرداران گرفتار نخواهید شد. درنهایت امیدواریم شما عزیزان جزو قربانیان انواع کلاهبرداری ارز دیجیتال نباشید.

coindesk

 

1investopedia

2.      

3.